Vi vil gerne byde børn og forældre velkommen til vores skønne DUS. Vi glæder os til at lære jer at kende, og vi håber, at I må få mange gode oplevelser her sammen med os. Denne pjece skal gerne give svar på mange af de spørgsmål, som ofte rejser sig i forbindelse med børnenes fritidstilbud på Vester Hassing Skole. Den har også til hensigt at give jer indblik i dagligdagen og de regler der er. God læselyst 😊
Hvad er DUS
I Aalborg Kommune står DUS står for ”Det Udvidede Samarbejde” mellem skole og hjem. I andre kommuner kaldes det SFO. Hos os kalder vi DUS 1 ”Smutten”, der er et tilbud fra børnehaveklassen til og med 3. klasse. Derudover er der DUS 2 for 4.- 6. klasse. Smutten er tæt placeret ved siden af skolen og DUS 2 deler bygning med Vester Hassing hallen ved parkeringspladsen.
Formålet med DUS er at organisere barnets fritidsaktiviteter i et trygt og udviklende miljø med stabile voksenkontakter. Vi har et stort fokus på at give adgang til fællesskaber gennem voksenstyrede aktiviteter. Det er med til at vi tager ansvar for deltagelsesmuligheder for alle og ikke kun de få. Vi vægter et godt samarbejde med hjemmet om barnets udvikling og trivsel. Her er det en fordel, at de voksne omkring børnene er gennemgående og har fulgt dem hele dagen fra skoledagens begyndelse til slut. DUS pædagogiske opgaver er at give børnene størst mulig livskvalitet og medvirke til udvikling af personlige kompetencer. Dette sker gennem leg, udvikling og læring. Vi arbejder ud fra vores værdier ”Fællesskab og Læringslyst” og tror på ”Vi Kan I Fællesskab”.
Organisering af børnegrupperne i Smutten
Hver årgang har eget basisområde. Desuden er der fællesarealerne, hvor der er mulighed for at være sammen på tværs af årgange.
I dette skoleår er fordelingen således:
Børnehaveklassen (Neptun)
1. klasse (Saturn/Jupiter)
2. klasse (Pluto/Merkur)
3. klasse (Uranus)
Fællesarealerne er køkkenalrummet (Jorden), udeområdet og fordybelsesrummet.
Batterirummet
I Smutten har vi et ”batteri rum”. Det er et rum, der er tiltænkt alle børn, der i løbet af dagen kan have behov for at få ”tanket” fornyet energi op til at komme igennem dagen. Det er en mulighed for at trække sig fra den store sammenhæng for en stund, gerne med en kammerat. Vi har fokus på, at det er et sted, børnene har lyst til at være og selv efterspørger. Ønsker man tid i ”batteri- rummet” skal det aftales med en af pædagogerne.
Ind- og udmeldelse
Når I melder jeres barn ind i børnehaveklassen, så gælder tilmeldingen til og med 3. klasse. Derfor behøver I ikke at melde ind år efter år. Når jeres barn skal fra 3. kl. til 4. kl., så skal I aktivt melde jeres barn ind igen i DUS 2. Denne tilmelding kører ligeledes automatisk videre til 6. klasse, hvis I ikke foretager jer andet.
Indmeldelse kan tilgås på dette link: Indmeldelse DUS. I DUS 1 er der mulighed for at vælge morgen, eftermiddag eller heldagsmodul. Indmeldelsen kan ske fra dag til dag og det samme med valg af modul. Udmeldelse skal ske med en måneds varsel, inden den 1. i en måned. Der er pladsgaranti. Hvis et barn starter på en ny skole, er det forældrenes ansvar at få skrevet barnet op til den nye DUS på skolen. De skal IKKE lave en udmeldelse, hvis de skal starte i DUS på en ny skole (folkeskole i Aalborg Kommune), så skal der kun laves en indmeldelse til den nye DUS.
Åbningstider DUS
Vi har på skoledage åbent fra kl. 6.00 - 8.00 (morgendus) og igen fra skoledagens afslutning til kl. 16.30 mandag til fredag. Morgenåbningen varetages af DUS personalet og en børnehaveklasseleder. På skolefri hverdage har DUS åben fra kl. 6.00 - 16.30. På disse dage skal barnet være her senest kl. 9.00 af hensyn til dagens planlægning, eller en evt. tur.
DUS 2 er lukket i alle skolernes ferier, og der er ikke mulighed for morgendus. DUS 2 lukker mandag til torsdag kl. 17.00 og fredag 16.30.
Bemærk: For kommende 4., 5., og 6. klasser, er der ikke mulighed for at komme i DUS 2 før skolestart. (Man starter den første skoledag) I skoleåret 2025/26 er første skoledag mandag den 11/8 2025.
Lukkedage/ændret åbningstider - I skoleåret 2025/26 følgende dage:
Den 24/12 + 31/12 (Juleferie) - lukket
I sommerferien har alle DUS-ordninger i Aalborg kommune altid ferielukket i de samme 2 uger, som er den 3. og 4. uge af børnenes sommerferie (I skoleåret 2025/26 er det uge 29 og 30)
Grundlovsdag kun åben 6.00-12.00
Mandag - onsdag før Påsken og fredag efter Kristi Himmelfarts ferien åben 6.00-16.30
Vi har et samarbejde med Gandrup Skole og Ulsted Skole, hvor vi på skift sampasser i julen, fredag efter Kristi Himmelfarts ferien og Grundlovsdag.
Brug af Aula komme/gå i DUS i Smutten
I Aula komme/gå er der følgende 4 muligheder for at “sende jeres barn”. Hvis jeres barn skal sendes, er det vigtigt for os, at I vælger en af disse, så vi kan hjælpe jer bedst muligt ift. at sende jeres barn. Man kan oprette disse som “faste” valg på enkelte dage, flere dage eller perioder.
● Hentes af
● Gå hjem med
● Selvbestemmer
● Send hjem
Hvis der er en besked ud over ovenstående, kan den skrives i feltet bemærkninger. Hvis barnet holder fri fra DUS, så skal dette også registreres i Aula komme/gå inden kl. 12.00. Vi sender børn kl. halv og hel samt til kulturskolen, fritidsaktiviteter og bus, så det passer med tiden.
Kontrolleret fremmøde
Kontrolleret fremmøde betyder, at der skal gives besked ved sygdom, fridag eller andet fravær. Vi skal registrere, om barnet er her eller er fraværende. Ved fravær eller manglende besked, så kontakter vi forældrene. Derfor er det meget vigtigt, at I giver Smutten besked, så vi ikke skal bruge ressourcer på telefonopkald til jer. Husk at melde fri, sygdom eller andet fravær i Aula komme/gå. Kontrolleret fremmøde gælder børn i børnehaveklassen til 3. kl. Børn fra 4 kl. til 6 kl. i DUS 2 har ikke kontrolleret fremmøde, hvilket betyder, at de kan gå hjem, når de vil (ifølge aftale med forældrene) Vi sender ikke børn i DUS 2.Her er børnene selv ansvarlige for tidspunkt ift. hvornår de skal hjem.
Afhentning
I Smutten har vi et dejligt stort hus med mange aktive børn og et stort udeareal, så I må forvente, at det kan tage tid at finde jeres barn ved afhentning. Et lille tip: tjek jeres barns garderobe for udefodtøj/jakke. På den måde får du en fornemmelse af om dit barn er ude eller inde.
Vi lægger meget vægt på, at børnene får ryddet op inden de går hjem. Det er der rigtig god læring og opdragelse i. Lad os i samarbejde hjælpe med at støtte børnene i denne opgave. Husk at tjekke ud på touchskærmen inden I går. Vi lægger også meget vægt på, at børnene siger farvel til en voksen, så vi har set børnene er gået. Samtidig tillægger vi det også en stor værdi at få sagt ordentligt farvel.
Kontaktinformation til DUS
● Brug aula komme/gå til korte beskeder i feltet, bemærkninger. Skal modtages senest kl. 12.00.
● Kontakt i DUS tid, skal der ringes til DUS telefonen (Vigtige beskeder) Telefonnummer Smutten/DUS 2 31994711 (Bemærk DUS telefonen er kun åben i DUS tiden)
● Vi svarer ikke tilbage på SMS beskeder og aflytter ikke telefonbeskeder.
● DUS-telefonen lånes ikke ud
● Vedrørende fødselsdage, filmklub, lege/spisegrupper og andre større aktiviteter, skal der skrives besked via Aula komme/gå i feltet bemærkninger og “hentes af”.
Sygdom
Syge børn må naturligvis ikke komme i DUS. Ved syge børn forstår vi smittebærende børn, og børn der ikke kan deltage i dagligdagen. Det er vigtigt, at forældre oplyser via AULA ved sygdom eller andet fravær. Da vi har kontrolleret fremmøde, er vi nødt til at kontakte jer, hvis jeres barn ikke kommer i DUS, og vi ikke har modtaget besked fra jer. Børn med lus og børnesår må ikke komme i DUS med mindre, de er under behandling.
Skolepædagoger
Vi tror på relationer og gennemgående voksne har stor betydning for et barns hverdag. Derfor har alle børn primære pædagoger tilknyttet i Dussen. Det er de samme voksne som de møder i skolen. Vi håber, at det også medvirker til et tættere samarbejde med forældre, da primærpædagogerne er tættere på den enkelte. I børnehaveklassen – 3. klasse vil der i hver klasse som udgangspunkt være tilknyttet en skolepædagog. I 4. – 6. klasse vil der på hver årgang være tilknyttet klyngepædagoger. Der kan være tale om både pædagog og pædagogmedhjælper. Skolepædagoger arbejder både på gruppe såvel som på individ niveau i form af pædagogiske indsatser i skoledelen og DUS.
Vi er praktikinstitution, og har den glæde at have studerende hos os det meste af året.
Morgenmad/Eftermiddagsmad
Om morgenen tilbyder vi morgenmad som består af havregryn, cornflakes, brød og mælk. Der er morgenmad indtil kl. 7.30. Såfremt børnene selv har morgenmad med, skal det være i tråd med Smuttens udbud.
Eftermiddagsmad for børnehaveklassen - 3. klasse medbringes selv. Vi opfordrer børnene til at finde deres eftermiddagsmad frem i løbet af eftermiddagen. I DUS 2 er eftermiddagsmaden en del af brugerbetalingen, der bliver opkrævet via mobilepay 2 gange om året.
Påklædning/Garderoben i Smutten
Hvert barn har sit rum i garderoben til tasker osv. Her er også plads til regntøj og skiftetøj. Vi opfordrer forældrene til løbende at tjekke, at børnene får deres tøj, sko, madkasser m.v. med hjem og til at se efter, at der er ryddet op i børnenes garderober. Det er en god ide, at sætte navn i jeres børns tøj, sko, madkasser, drikkedunke, legetøj mm. Glemt tøj m.v. ligger i indgangspartiet i Smutten. I DUS 2 deler børn garderobe.
Indesko
I Smutten er der indeskos ordning. Det vil sige børnene skal tage deres udendørs fodtøj af og deres forældre skal have blå futter på i Smutten.
Kommunikation mellem DUS og forældrene
Kommunikationen skal ske gennem Aula. I kan forvente en svartid fra 1-2 skoledage. Aula bruges også i forhold til tilbagemeldinger om børnenes fremmøde på skolefridage samt i ferier. Det er meget vigtigt, at vi får svar retur inden de angivne tidsfrister, idet personaleressourcerne afpasses efter antal tilmeldte børn.
Legetøj/skærmtid
Legetøj må medbringes – men på eget ansvar. Har børn telefon med i Smutten skal den ligge på lydløs i tasken. Ellers bliver den inddraget. Der er åben for spillekonsol i tidsrummet 15.30-16.00
I DUS 2 må børnene gerne anvende deres mobil, og der er adgang til spillekonsoler. Vi opfordrer børn gennem kommunikation til at koble sig på DUS 2 aktiviteter, så de får et varieret DUS tilbud. Det lykkes vi godt med.
Børn må ikke tage billeder eller video med deres enheder. Vi vil gerne opfordre jer til at tale med jeres barn vedrørende ovenstående.
Familiens kontaktoplysninger
Husk at opdatere jeres oplysninger i AULA.
Ulykkesforsikring
Da Aalborg Kommune ikke tegner kollektiv ulykkesforsikring for børn i skolen, hverken i undervisnings - eller fritidsdelen, skal forældrene selv sørge for at tegne familieulykkesforsikring og anmelde eventuelle skader og uheld til jeres eget forsikringsselskab.
Ikke et pasningstilbud, men et sted at være, lære, lykkes og gro
I DUSSEN på Vester Hassing Skole vægter vi en høj faglighed og kvalitet i vores eftermiddagstilbud. Vi arbejder med alle børns udvikling og trivsel. Vores aktiviteter er velovervejede, da vi ønsker børnene, har lyst til at deltage og herigennem får styrket relationer og deres følelsen af fællesskab. Samtidig er vi også bevidste om, at det frie valg og legen er en central rolle i hverdagen. Derfor er legen centralt for vores pædagogiske hverdag. Vi respekterer og anerkender den værdi, legen har for børn. Det er igennem legen, at børnene udvikler de kompetencer, som er helt nødvendige for at kunne begå sig i et hastigt foranderligt samfund. For eksempel er det i legen, at børn har optimale muligheder for at finde inspiration til at afprøve andre roller. Roller, som er mere hensigtsmæssige, i forsøget på at skabe nye venskaber. I legen styrker barnet kreativitet – sprog – problemløsning – fantasi – glæde – sorg og alle de andre færdigheder, som vi alle kender fra vores egen hverdag både i arbejdslivet og i fritidslivet. Børn er i deres behov for egenbestemmelse og anerkendelse ikke så forskellige fra os voksne. Sætter vi pædagoger og forældre sammen med børnene nogle fornuftige rammer, kan børnene administrere friheden. Frihed betyder også, at børn keder sig, men kedsomhed er en helt fantastisk motivation for at finde på. Er der dage, hvor børnene ikke selv kan finde på, er der altid gang i en eller flere aktiviteter. Det kan for eksempel være i gymnastiksal/hal eller en kreativ aktivitet.